Pictură cu degetele. Copilul își poate explora abilitățile creative prin intermediul acestei activități, care poate implica însă puțină mizerie în casă.
Origami. Împăturirea hârtiei în diferite forme este o activitate care poate ține copiii ocupați o perioadă lungă de timp și care este distractivă atât în timpul realizării efective a jucăriilor, cât și după, când cei mici pot face diverse scenete cu personajele create.
Gătit împreună. Această activitate ajută copilul să își dezvolte autonomia și să învețe deprinderi importante pentru viața de adult.
De-a v-ați ascunselea. O activitate distractivă pentru toată familia, care poate spori sentimentul de siguranță al copilului. De fiecare dată când isi găsește părintele, acesta primește asigurarea că nu va rămâne singur.
Povești terapeutice. Poveștile au avut dintotdeauna un rol vindecător, iar în perioade dificile, metaforele din poveşti pot ajuta la rezolvarea problemelor sau pot oferi modalităţi de gestionare a acestora. Astfel, părintele poate începe o poveste, iar copilul poate interveni, poate pune întrebări sau poate schimba desfășurarea acțiunii, personajele sau finalul.
Albumul foto. Copilul poate decupa fotografii cu cei dragi și le poate lipi într-un album, pe ale cărui pagini poate desena sau poate lăsa mici mesaje, cu ajutorul părinților. Această activitate alină dorul de cei dragi.
Grădina de pe balcon. Împreună cu părinții, copilul poate semăna diverse semințe sau bulbi, iar apoi să urmărească toate etapele de dezvoltare a plantei. Această activitate va face copilul să privească cu optimism și nerăbdare următoarele zile, deși nu poate ieși din casă.
Sac de box. Părintele poate să confecționeze un mic sac de box pentru copil, pentru ca acesta să se elibereze într-un mod distractiv de toată energia negativă acumulată pe perioada izolării la domiciliu.
Felicitări pentru zile de naștere. Copilul poate pregăti felicitări pentru zilele de naștere ale bunicilor sau rudelor, pe care le poate personaliza cu fotografii, desene și sclipici.
Curcubeul optimist. Cel mic poate desena un curcubeu, pe care îl poate personaliza cu mesaje optimiste, cu ajutorul părinților. Îl poate lipi apoi pe fereastră, în așa fel încât să fie vizibil de către trecători.
Mima. Acest joc vechi și foarte popular se poate dovedi util în perioade precum carantina, pentru că poate fi jucat de toată familia și ajută la o mai bună cunoaștere și comunicare între părinți și copii. În plus, implică și activitate fizică, necesară dezvoltării armonioase a copiilor.
Yoga. Această activitate sportivă ajuta copiii să devina mai puternici, mai calmi şi mai înțelepți. Există o mulțime de cursuri online de yoga pentru cei mici.
Dezvoltarea capacității de orientare în spațiu. Cu ajutorul acestei activități, copilul va înțelege mai bine concepte spațiale, precum “în față”, “în spate”, “deasupra”, “dedesubt”, iar acest lucru îi va crește stima de sine. Adultul va face un șir de 5 jucării de plus sau păpuși. Folosind a treia jucărie din șir ca reper, îi va arata copilului ce animale sunt în față și care sunt în spate.
Plimbare prin junglă. Cu ajutorul acestei activități, copilului i se va satisface nevoia de descoperire. Adultul îi va da copilului trei animale de jucărie, pe rând, și îi va vorbi despre fiecare: “Girafa are un gât lung. Calul are o coamă bogată, iar veverița are o coadă stufoasă”. Apoi, va îndemna copilul să atingă fiecare animal și să îl exploreze. După aceea, vor pune cele trei jucării într-un săculeț, iar copilul va fi rugat să scoată o anumită jucărie din sac, fără să se uite. Adultul poate ajuta copilul, amintindu-i anumite trăsături ale fiecărui animal. “Cum are girafa gâtul? Lung, ca să poată ajunge la frunzele din copaci”.
Distracție cu gravitație. Această activitate va ajuta copilul să înțeleagă relația cauza-efect și să anticipeze anumite consecințe ale faptelor sale, lucru care îl va face să simtă că deține controlul. Adultul va lua un recipient gol (un vas încăpător de plastic sau un lighean mic) și va pune în el câteva jucării, apoi îi va arăta copilului cum să îl golească, răsturnându-l. Odată ce copilul poate face asta singur, poate repeta activitatea cu apă, în loc de jucării.
Jocul cu animale. Una dintre cele mai plăcute și relaxante activități pentru cei mici este jocul cu animalele de companie. Această activitate reduce stresul și anxietatea.
Decorează dormitorul. Chiar dacă nu pot pleca nicăieri, copiii se pot simți ca în vacanță, modificând mici elemente din camera lor, rearanjând mobila sau adăugând obiecte decorative.
Fort din perne. Această activitate stimulează creativitatea și satisface nevoia copilului de siguranță. În plus, realizarea efectivă a “construcției” este distractivă.
Joc de mișcare. Părintele şi copilul pot crea o coregrafie pentru cântecele preferate. O persoană face o mişcare de dans şi toți ceilalți imită acea mişcare. Pe rând, fiecare membru al familiei angrenat în acest dans va fi responsabil să creeze o mişcare.
Exercițiul oglinzilor: părintele şi copilul stau față în față şi îşi imită gesturile, expresiile faciale sau sunetele.
Opreşte dansul! Un membru al familiei alege un cântec şi toți cei prezenți trebuie să danseze. Atunci când muzica se opreşte, toți trebuie să rămână nemişcați. Cel care nu a reuşit să se oprească la timp va fi DJ în următoarea rundă.
Dansul animalelor. La fel ca şi în cazul dansului precedent, doar că atunci când muzica se opreşte, fiecare participant trebuie să spună un animal şi să devină respectivul animal.
Schimbă obiectul. În fiecare zi, obiecte din gospodărie precum mături, mopuri sau fețe de masă pot deveni recuzită pentru jocuri, de genul: realizarea unei fortărețe din scaune şi fețe de masă, sau peştera minunilor în interiorul plapumei de pe pat. Mătura poate deveni un cal, mopul poate fi un microfon sau făraşul poate fi o chitară.
Joc de memorie. Prima persoană spune: „Atunci când se încheie pandemia, o să… (de exemplu: merg în parc). Cea de-a doua persoană adaugă: „Atunci când se încheie pandemia, o să merg în parc şi… (de ex: o să îmi vizitez cel mai bun prieten). Fiecare participant la joc ar trebui să continue fraza începută şi să adauge lucruri distractive de făcut atunci când pandemia se va încheia.