Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cât de eficiente sunt pedepsele pentru copii?

comentarii

baby-215867_1280
Potrivit lui Alfie Kohn, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați experți în educație și parenting din întreaga lume, pedeapsa înseamnă “să îi faci intenționat ceva rău copilului, cu scopul de a-l învăța o lecție” și presupune corecția corporală, țipetele, obligarea copilului să facă ceva neplăcut, izolarea sa (așa numitul time-out) sau refuzarea unei plăceri (un joc, un desert etc). 

 

Pedeapsa este eficientă doar pe termen scurt, si cu un cost foarte mare, pentru că modifică doar comportamentul vizibil al copilului, adică cel mic va face tot posibilul să se ascundă mai bine data viitoare când face ceva greșit, ca să scape de peadeapsă. 

 

După spusele lui Kohn, pedepsele aplicate copilului îi pot face mai mult rău decât ignorarea completă a comportamentului negativ. Pedeapsa nu numai că nu îmbunătățește comportamentul nedorit, ba chiar îl agravează sau, în unele cazuri, îl provoacă. 

 

Ce face, așadar, pedeapsa?

 

Îi învață pe copii lecția puterii, nu ceea ce ne-am dori noi, de fapt, să învețe. Concret, copilul învață că cel puternic ia decizii, iar cel slab nu are nimic de spus. Cu cât folosim mai mult control în relația cu copiii noștri, cu atât mai puțină influență vom avea în viața lor, pe termen lung, este de părere expertul american. 

 

Concluzia lui Kohn este că pedepsele sunt manipulative și sunt potrivite doar pentru a dresa un câine, nu pentru a educa un copil. Copiii trebuie să știe că sunt iubiți necondiționat, pentru cine sunt ei, nu pentru ceea ce fac. 

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay