Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Copilul nu merge încă singur: când ne îngrijorăm?

comentarii

pexels-анастасия-триббиани-9264493
Unul dintre cele mai așteptate și emoționante momente pentru orice părinte este acela în care copilul începe să meargă. Când începe însă un copil să meargă singur și ce trebuie să știe părinții despre această achiziție importantă?

 

De obicei, majoritatea copiilor încep să meargă singuri între 9 și 18 luni. Totuși, există unele diferențe individuale, așa că unii copii pot începe să meargă mai devreme sau mai târziu decât alții. Înainte de a începe să meargă singur, copiii tind să își dezvolte abilitățile motorii prin târâre, mers în patru labe și, în cele din urmă, stând în picioare și sprijinindu-se de obiecte. În timp ce își dezvoltă echilibrul și forța musculară, copiii încep să facă primii pași fără a fi ajutați.

 

Este important ca părinții să ofere un mediu sigur pentru copii în timp ce aceștia își dezvoltă abilitățile de mers. Acest lucru poate include îndepărtarea obiectelor periculoase sau fragile, cum ar fi sticlele sau cutiile grele, dar și a mobilierului instabil. Părinții ar trebui, de asemenea, să monitorizeze copilul în timp ce se deplasează și să ofere suport în caz de cădere.

 

În timp ce copiii încep să meargă singuri, vă sfătuim să îi încurajați și să-i lăudați pentru fiecare pas pe care îl fac, lucru ce îi va ajuta să capete încredere în abilitățile lor și să continue să se dezvolte în acest domeniu. Nu vă faceți griji dacă cel mic cade în timp ce încearcă să meargă, deoarece asta face parte din procesul lor de învățare și dezvoltare.

 

Până la ce vârstă trebuie copilul să meargă singur?

 

În mod obișnuit, copiii încep să meargă singuri în jurul vârstei de 9-18 luni. Dacă cel mic nu începe să meargă până la vârsta de 18 luni, este important să consultați medicul pediatru pentru a evalua dezvoltarea lor fizică și motorie. Întârzierea în dezvoltarea abilităților de mers poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv probleme medicale.

 

În unele cazuri, terapia fizică sau ocupațională este necesară pentru a ajuta copilul să își dezvolte abilitățile de mers. Terapeuții specializați pot ajuta copilul să își dezvolte echilibrul, coordonarea și forța musculară, prin exerciții specifice și activități de joc. Pe lângă terapie, părinții pot încuraja dezvoltarea abilităților de mers prin intermediul jocului și al activităților care încurajează copilul să își folosească picioarele și să își dezvolte echilibrul.

 

Care sunt motivele pentru care un copil nu merge până la 18 luni?

 

  1. Probleme musculare sau osoase – Unele afecțiuni medicale, precum displazia de șold, pot afecta dezvoltarea musculară și osoasă a copilului, fiind astfel împiedicată dezvoltarea abilităților de mers. 
  2. Probleme neurologice – Unele afecțiuni neurologice pot afecta dezvoltarea mișcării și a coordonării, de exemplu, paralizia cerebrală.
  3. Factori de mediu – Copiii au nevoie de un spațiu adecvat și sigur pentru a se deplasa, cât și de stimulare potrivită. 

 

Ce pot face părinții pentru a ajuta copilul să meargă mai repede?

 

Există câteva lucruri pe care părinții îi pot face pentru a ajuta copilul să meargă mai repede:

 

  1. Încurajați copilul să își dezvolte forța musculară și echilibrul, prin intermediul jocurilor și activităților care implică mișcarea și explorarea. De exemplu, încurajați copilul să se târască, să se așeze și să se ridice singur, să meargă în patru labe și să își folosească picioarele în timpul jocurilor.
  2. Asigurați-vă că cel mic are un mediu sigur și adecvat pentru a se deplasa. Îndepărtați orice obiecte periculoase sau fragile din calea copilului și folosiți un covor antiderapant, pentru a preveni alunecarea.
  3. Asigurați-vă că cel mic primește o alimentație adecvată și beneficiază de odihnă suficientă.

 

Fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm și întârzierea în dezvoltarea abilităților de mers poate fi normală în unele cazuri. Este important să fiți răbdători și să încurajați dezvoltarea naturală a copilului, prin intermediul jocurilor și activităților care îi stimulează curiozitatea. De asemenea, este recomandat să discutați cu medicul pediatru al copilului dacă observați orice semne de îngrijorare în dezvoltarea sa fizică și motorie. Un diagnostic și tratament precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor și îmbunătățirea prognosticului.

 

Sursa foto: Анастасия Триббиани pentru Pexels