Pentru preşcolari, păstrarea legăturii cu prietenii este foarte importantă. Tocmai de aceea, îi puteți ajuta să se conecteze cu aceştia, prin intermediul rețelelor de socializare sau al platformelor de videoconferințe, astfel încât copiii să se poată juca împreună de la distanță. O altă activitate poate fi scrierea de scrisori sau desenatul unor imagini ce pot fi lipite pe ferestre, astfel încât şi alții să le poată vedea.
Un alt aspect la care trebuie să aveți grijă în perioadele de izolare la domiciliu îl reprezintă obiceiurile alimentare ale celor mici. Alimentația sănătoasă în copilărie este extrem de importantă și contribuie la o stare bună de sănătate și la o dezvoltare fizică și intelectuală optimă. În această perioadă stresantă pentru copii, părinții trebuie să se asigure că cei mici nu recurg la mâncare pentru a controla sau anula anumite sentimente negative, cum ar fi frustrarea, tristețea sau plictiseala. Adulții trebuie să îi invețe să facă distincția între foame și alte stări, să își cunoască organismul și să răspundă adecvat la semnalele de sațietate ale sale.
Coronavirusul este o amenințare serioasă, chiar și în absența îmbolnăvirii efective. Impactul pandemiei actuale se va extinde dincolo de sănătatea fizică, de la dificultăți financiare, până la suprasolicitarea emoțională, iar cele mai vulnerabile grupuri de vârstă sunt reprezentate de bătrâni și copiii mici. Din cauza distanțării sociale, este recomandat să nu ignorați socializarea, vitală pentru protejarea sănătății mintale a celor mici.
Părinții trebuie să aibă în vedere că stresul are efecte pe termen lung asupra creierului, comportamentului și cogniției copilului. Creierul este cel mai sensibil la stres în copilărie și la bătrânețe, probabil din cauza modificărilor importante pe care le suferă în aceste perioade. Stresul intens și prelungit poate duce la o multitudine de efecte negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Pentru a reduce stresul cu care se confruntă copilul, îi puteți aloca un anumit interval de timp exclusiv pentru a face diverse activități împreună, chiar dacă aveți de îndeplinit sarcini pentru locul de muncă. Acest timp poate fi prestabilit şi poate avea loc la aceeaşi oră în fiecare zi, astfel încât cel mic să aştepte cu nerăbdare momentul în care veți sta doar voi doi. Copilul poate să aleagă ce-şi doreşte să facă în timpul petrecut împreună, dat fiind faptul că luarea deciziilor îi întărește încrederea în sine. Dacă cel mic îşi doreşte să facă ceva ce încalcă regulile de distanțare socială sau de protejare în fața coronavirusului, atunci aceasta poate fi o ocazie foarte bună pentru o discuție legată de această temă.
Idei simple de activități pentru acasă
Pentru a proteja sănătatea mintală a copiilor în situații similare izolării la domiciliu din timpul pandemiei, una dintre modalitățile cele mai la îndemână pentru părinți este jocul, actul prin excelență caracteristic copilului. Prin joc, copilul folosește anumite cunoștințe, se implică afectiv, se descoperă pe sine și socializează.
Jocul asigură dezvoltarea optimă a copilului și este principala formă de construire a personalității sale. Jocul formează, dezvoltă și restructurează întreagă viață psihică a copilului, având un rol deosebit în dezvoltarea percepției și reprezentărilor. Copilul își exersează facilitățile mintale și creativitatea.
În perioada izolării la domiciliu, ca urmare a pandemiei de coronavirus, poate cea mai importantă latură a jocului este cea terapeutică. În timpul jocului, are loc o integrare semnificativă a amintirilor și emoțiilor, acest lucru oferind copiilor puterea de a face față neprevăzutului și situațiilor neplăcute și de a acționa astfel încât să depășească momentul.
Printre ideile de activități care se pot face cu cei mici, în special cu bebeluşii sau cu antepreşcolarii, se numără imitarea expresiilor faciale sau a sunetelor; cântatul de cântecele pentru copii sau organizarea unui „concert” cu oale şi ustensile din bucătarie, construcția de turnuri din cuburi sau piese de lego, cititul poveştilor sau vizionarea pozelor din albumul de familie. În cazul preşcolarilor, părinții pot citi şi discuta pe baza ilustrațiilor, pot face desene cu creioane, carioci sau acuarele, pot dansa sau pot face chiar activități casnice împreună, precum curățenia sau gătitul – copilul poate fi implicat direct în activități, astfel ele devin plăcute, ci nu o corvoadă.
Cântecele sunt un element foarte important în timpul petrecut în carantină, pentru că ajută. bebeluşii şi copiii mici să-şi dezvolte limbajul. Spre exemplu, copiii şi părinții pot inventa cântecele noi, care să aibă legătură cu activitățile de igienă sau cele domestice. De exemplu, se poate inventa cântecul aspiratorului sau cântecelul de spălat pe mâini. La acestea, se pot adăuga mişcări noi de dans şi astfel părintele poate ajuta copilul să mai consume din energie.
O altă idee este ca cei mici să primească puncte şi laude de fiecare dată când se spală pe mâini sau să se organizeze un concurs în familie, în care cel care îşi atinge fața de cele mai puține ori în timpul zilei primeşte o recompensă, la finalul zilei.
Totodată, dacă părintele păstrează o bună igienă personală, se spală des pe mâini, respectă regulile de distanțare socială şi arată compasiune față de cei aflați în suferință, copilul va învăța aceste comportamente şi le va aplica, la rândul său.
Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay