Cât trebuie să doarmă un bebeluș?
Deși fiecare copil are nevoile sale specifice, nou-născuții au nevoie, la început, de 18 ore de somn, pe tot parcursul zilei. Pe măsură ce cresc, numărul de ore scade, până la 14-15 ore, la împlinirea primului an de viață.
Între 1 și 3 ani, un copil trebuie să doarmă între 12 și 15 ore pe zi, mare parte dintre aceste ore fiind pe perioada nopții. Mulți copii mici se trezesc încă de câteva ori în timpul nopții, pentru a bea lapte sau apă. După această vârstă însă, cei mai mulți copii dorm toată noaptea, neîntrerupt.
Între 3 și 5 ani, un copil are nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte – cei mai mulți copii renunță, în jurul acestei vârste, la somnul de prânz. Între 5 și 12 ani, un copil are nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte.
Poziția bebelușului în timpul somnului
În primele luni de viață, bebelușul trebuie mereu pus la somn pe spate, pentru a preveni riscul de SIND (moartea subită a sugarului). Poziția pe burtă este unul dintre factorii de risc care favorizează SIDS, alături de adulții care fumează în apropierea copilului și supraîncălzirea bebelușului. De îndată ce copilul se poate întoarce singur de pe spate pe burtă, și această poziție este sigură pentru somn.
Unde doarme bebelușul?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), cel mai bun loc de somn pentru un bebeluș este în dormitorul părinților săi, în propriul pătuț sau într-un co-sleeper atașat în siguranță de pat. Copilul nu ar trebui mutat în propria cameră până când nu are cel puțin 6 luni, de preferat un an.
Părinții pot lua bebelușul cu ei în pat, mai ales dacă mama alăptează, dacă respectă următoarele condiții: să nu fumeze, să nu consume alcool sau droguri, să nu doarmă pe p canapea, pentru că bebelușul se poate sufoca sau cădea și să nu permită prezența animalelor de casă în pat.
Temperatura optimă pentru somnul de calitate
Pentru ca cel mic să aibă un somn liniștit, este recomandată menținerea temperaturii din cameră între 20 și 22 ° C. Nu înveliți bebelușul cu pături și nu îi puneți perne sau jucării în pătuț.
Sursa foto: Tara Raye pentru Unsplash