Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

3 semne că cel mic este pregătit să renunțe la scutece

comentarii

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay 7
Cei mai mulți copii renunță la scutec la vârsta de doi ani și jumătate – trei ani, din proprie inițiativă sau cu puțin ajutor din partea părinților. Nu uita, însă, că fiecare copil este diferit, și pentru ca misiunea “Olița” să fie încununată de succes, cel mic trebuie să fie pregătit, fizic și psihic. Cei mai mulți medici nu recomandă începerea antrenamentului la oliță înainte de doi ani. 

 

1. Scutecul rămâne curat mai mult timp

 

Prima dată, copilul trebuie să învețe să ceară la toaletă pe timpul zilei, cât este treaz. De îndată ce reușește să facă acest lucru, puteți trece la etapa următoare: scoaterea scutecului în timpul somnului de prânz. Atenție! Dacă scutecul este plin la trezire, în mai mult de 3 zile din 7, amână acest pas, pentru că cel mic nu este încă pregătit. 

 

După ce copilul a renunțat la scutecul din timpul somnului de amiază, ultimul pas îl reprezintă eliminarea scutecului de noapte. Nu te îngrijora dacă micuțul tău poartă încă scutece noaptea: mulți copii reușesc să rămână uscați toată noaptea între 4 și 6 ani. 

 

Ca să ajuți copilul, nu îi mai da să bea lichide cu o oră înainte de culcare și du-l la toaletă înainte să se bage în pat, pentru somn. 

 

2. Copilul anunță când își face nevoile

 

Chiar dacă încă folosește scutecul, dacă cel mic te anunță când face pipi sau caca, înseamnă că este conștient de semnalele organismului său și că le poate asculta. Roagă-l să te anunțe de fiecare dată când face și spune-i că, peste un timp, va merge la toaletă, ca adulții. 

 

3. Este interesat de oliță, WC și chiloței

 

Dacă cel mic vrea să încerce WC-ul, își dorește să poarte “chiloței de copii mari” este interesat de oliță, cel mai probabil este pregătit să renunțe la scutece. Mergeți împreună la cumpărături și alegeți obiectele necesare: oliță, chiloței, oliță portabilă etc. 

 

Când este momentul potrivit?

 

Pentru că în primele zile pot apărea accidente, până copilul va înțelege că trebuie să anunțe când are nevoie la toaletă, cea mai bună perioadă pentru învățarea acestor deprinderi este pe perioada unei vacanțe, când copiii și părinții își petrec timpul împreună, acasă. 

 

Când este de preferat să mai aștepti?

 

Dacă cel mic trece prin schimbări majore, precum înțărcarea, intrarea în colectivitate, nașterea unui frate mai mic, este recomandat să amâni antrenamentul la oliță, o perioadă. De asemenea, dacă mergeți în concediu sau într-o vizită prelungită la rude, prelungiți folosirea scutecelor până la întoarcere, pentru a evita neplăcerile în deplasare, precum pătarea patului gazdelor sau a covoarelor. 

 

Sursa foto: PublicDomainPictures pentru Pixabay