Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Măsuri de siguranță în pandemie: când ar trebui copiii să poarte mască?

comentarii

Imagine de Marcos Cola de la Pixabay
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă părinților să respecte prevederile locale cu privire la purtarea măștii de protecție. În ceea ce privește transmiterea COVID-19, dar și luând în considerare nevoile psihosociale ale copiilor și gradul lor de dezvoltare, OMS și UNICEF au făcut o serie de recomandări.

 

Copiii sub 5 ani nu trebuie să poarte mască

 

Copiilor mai mici 5 ani nu li se va cere să poarte măști. Acest lucru se bazează pe siguranța și interesul general al copilului și pe capacitatea sa de a utiliza în mod adecvat o mască de protecție, cu asistență minimă.

 

Copiii de 6-11 ani pot purta mască în anumite condiții

 

OMS și UNICEF recomandă ca decizia de a folosi măști pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani să se bazeze pe următorii factori:

  • Dacă există o transmitere pe scară largă în zona în care locuiește copilul;
  • Capacitatea copilului de a utiliza în siguranță și în mod adecvat o mască;
  • Acces la măști, precum și spălarea și înlocuirea măștilor în anumite condiții;
  • Supravegherea adecvată de către adulți și instruirea copiilor cu privire la modul în care aceștia ar trebui să își pună masca, să o poarte și să o dea, apoi, jos;
  • Impactul potențial al purtării unei măști asupra dezvoltării psihosociale a copilului;
  • Persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, cu care copilul intră frecvent în contact.

 

Copiii cu vârsta peste 12 ani

 

OMS și UNICEF recomandă copiilor în vârstă de 12 ani și peste să poarte o mască în aceleași condiții ca și adulții, în special atunci când nu pot păstra o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți și există o transmitere pe scară largă în zonă.

 

Copiii cu diverse dizabilități sau afecțiuni

 

Utilizarea măștilor pentru copii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte afecțiuni specifice, fizice sau psihice, nu ar trebui să fie obligatorie și trebuie evaluată de la caz la caz de către părintele, tutorele, educatorul sau medicul al copilului. În orice caz, copiilor cu deficiențe cognitive sau respiratorii severe, cu dificultăți de tolerare a măștii, nu li se va cere să poarte mască de protecție.

 

În aceste cazuri, vizierele pot fi considerate o alternativă la măști, dar nu oferă o protecție la fel de eficientă pentru a împiedica transmiterea virusului. Dacă luați decizia ca cel mic să poarte o vizieră, asigurați-vă că aceasta acoperă întreaga față, inclusiv în jurul părților laterale ale feței și ajunge până sub bărbie.

 

Copiii cu afecțiuni precum fibroza chistică sau cancerul, ar trebui să poarte mască la recomandarea medicului, pentru a nu se expune unui risc mai mare de boli grave.

 

Ce mască alegeți pentru copil?

 

Copiii care, în general, au o sănătate bună, pot purta o mască non-medicală sau din material textil. Adultul trebuie să se asigure că masca are dimensiunea corectă și acoperă suficient nasul, gura și bărbia copilului.

 

Cum trebuie să poarte copiii masca?

 

Atunci când purtarea măștii este recomandată, copiii ar trebui să urmeze aceleași principii ca adulții pentru purtarea măștilor. Aceasta include curățarea mâinilor cu dezinfectant sau apă și săpun, înainte de a pune masca. Copiii trebuie învățați cum să poarte masca în mod corespunzător, inclusiv să nu atingă partea din față a măștii și să nu o tragă sub bărbie sau doar pe gură.

 

Purtarea măștii în timpul ativităților fizice

 

Copiii nu trebuie să poarte o mască atunci când fac sport sau activități fizice, cum ar fi alergatul, săriturile sau joaca, astfel încât să nu le afecteze respirația. În astfel de situații, este important să încurajați toate celelalte măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor: menținerea a cel puțin 1 metru distanță de ceilalți, limitarea numărului de copii care se joacă împreună, asigurarea accesului la facilitățile de igienă a mâinilor și încurajarea utilizării acestora.

 

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash