Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cum schimbi scutecul bebelușului?

comentarii

Imagine de Mahesh Patel de la Pixabay
În primele zile de viață ale bebelușului, unul dintre lucrurile de care se tem cel mai tare noii părinți este schimbarea scutecelor murdare ale nou-născutului! Cu multă grijă și puțin exercițiu, curățarea și schimbarea bebelușului vor deveni, curând, foarte ușor de făcut. 

 

  1. Ai nevoie de: o salteluță de înfășat sau o aleză absorbantă curată, un scutec curat, șervețele umede sau dischete de bumbac și apă călduță, cremă pentru ingrijirea eventualelor iritații provocate de scutec și alcool sanitar, în cazul în care bebelușul are încă bontul ombilical atașat. 
  2. Asigură-te că toate lucrurile necesare sunt la îndemână. Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat, pe masa de înfășat. 
  3. Așează bebelușul pe o suprafață sigură, preferabil pe o masă de înfășat. În felul acesta, cel mic este în siguranță iar schimbarea scutecului devine o operațiune comodă pentru tine. 
  4. Desfă scutecul murdar al bebelușului și folosește partea de sus pentru a-i curăța parțial zona intimă.
  5. Ridică ușor bebelușul, scoate și rulează scutecul murdar, apoi aruncă-l. 
  6. Curăță cu grijă bebelușul, cu șervețele umede sau dischete de bumbac îmbibate în apă călduță. La fetițe, ai grijă să ștergi mereu din față în spate, pentru a evita infecțiile. 
  7. În cazul în care pielea bebelușului este roșie sau iritată, aplică puțină cremă protectoare.
  8. Șterge bontul ombilical cu comprese sterile îmbibate în alcool sanitar și usucă bine zona. 
  9. Așează un scutec curat, desfăcut, sub fundul bebelușului și fixează-l, cu ajutorul benzilor laterale. Scutecul nu trebuie să fie nici prea strâns, pentru că va incomoda bebelușul, nici prea larg, pentru că cel mic se poata uda sau murdări. Cât timp bontul ombilical este atașat, folosește scutece speciale sau îndoaie în jos un scutec obișnuit. 

 

 

Imagine de Mahesh Patel de la Pixabay