Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cum alegi încălțămintea potrivită pentru copiii mici?

comentarii

Imagine de L21MediaStudio de la Pixabay
Pantofii pentru primii pași sunt extrem de importanți pentru copii. Cu toate acestea, poate fi dificil să faci cea mai bună alegere, având în vedere că cei mici nu vor putea să îți spună, de obicei, dacă încălțămintea respectivă este confortabilă sau dacă este mărimea potrivită. Tocmai de aceea, am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să alegi cea mai bună pereche de pantofi pentru copilul tău. 

 

Când este timpul pentru prima pereche de încălțăminte?

 

Poți amâna această achiziție până după ce copilul începe să meargă, de obicei între 10 și 18 luni. Cei mici învață mai repede și mai bine să meargă atunci când pot exersa desculți, pentru că, astfel, simt mai bine solul cu tălpile și învață cum să își țină echilibrul. 

 

Pentru primele perechi de perechi, este indicat să mergeți împreună la un magazin de încălțăminte fizic, unde puteți găsi personal instruit, care știe cum să măsoare lungimea și lățimea piciorului copilului. De asemenea, momentul potrivit este după-amiaza, deoarece picioarele copiilor se pot umfla în timpul zilei.

 

Mărimea potrivită, extrem de importantă

 

În primii cinci ani de viață ai copilului tău, picioarele sunt în continuă dezvoltare, fiind în mare parte cartilaj, densitatea osoasă se formează în timp. Tocmai de aceea, trebuie să încurajezi mișcarea naturală și să te asiguri că cel mic are suficient spațiu pentru a mișca degetele de la picioare în voie. Restricționarea mișcărilor piciorului unui copil poate duce la formarea necorespunzătoare a tălpii, potrivit unui articol din parents.com. 

 

Încă un motiv pentru care este esențial să găsești mărimea potrivită este că cei mici sunt foarte activi, iar dacă încălțămintea este prea largă, se pot împiedica și se pot răni. De asemenea, pantofii prea mici ar putea provoca durere sau bătături. 

 

Dacă ai ales mărimea potrivită, trebuie să ai loc să poți băga degetul mic în pantof, la călcâi și în lateral, în dreptul gleznei, în timp ce copilul este încălțat. Apoi, între degetul mare al copilului și vârful pantofului ar trebui să fie o distanță de un centimetru. 

 

Dacă cel mic vorbește, îi poți adresa câteva întrebări care să te ajute să-ți dai seama dacă încălțămintea este confortabilă: Îți poți mișca degetele de la picioare? Poți să-ți fluturi picioarele, fără ca pantofii să cadă? Poți să stai pe vârfuri? Simți că te deranjează ceva? 

 

De asemenea, poți evalua modul în care copilul se mișcă având pantofii în picioare. Dacă îi ies din picioare în timpul mersului sau dacă îi lasă urme roșii pe piele, atunci mărimea nu este potrivită. 

 

Alege materialul potrivit

 

Pantofii pentru copiii mici trebuie să fie confecționați din materiale ușoare, precum pielea sau textilele de înaltă calitate. Talpa trebuie să fie flexibilă, iar încălțămintea să nu aibă suport la glezne sau talonete speciale. Piciorul plat (platfusul) este normal la copiii mici, a căror boltă plantară este încă în curs de dezvoltare. Gleznele copilului trebuie să fie libere, pentru antrenarea corespunzătoare a mușchilor și pentru prevenirea accidentărilor.

 

Mai mult, pentru a stimula independența copilului tău, alege pantofi ușor de încălțat și descălțat, cu arici, dar și ușor de curățat și, eventual impermeabile, ca cel mic să exploreze liniștit, chiar și prin ploaie sau noroi.

 

Imagine de L21MediaStudio de la Pixabay