Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Terapia Vojta la copii: pro sau contra?

comentarii

Baby girl receiving massage from mother
Terapia Vojta este o metodă de fizioterapie care utilizează reflexul motor primar pentru a stimula dezvoltarea motorie și tonusul muscular la copiii cu probleme de dezvoltare sau tulburări musculo-scheletice. Această terapie presupune aplicarea unor presiuni precise și rapide în diferite poziții corporale, provocând reflexe specifice, care ajută la îmbunătățirea coordonării și controlului muscular. Terapia Vojta a fost dezvoltată de profesorul ceh Václav Vojta, în anii 1950.

 

În ce constă terapia Vojta?

 

Terapia se bazează pe principiile reflexogene ale lui Vojta și implică stimularea reflexelor fiziologice prin aplicarea de presiune și mișcări precise la nivelul picioarelor și trunchiului. Scopul terapiei este de a ajuta la dezvoltarea armonioasă a musculaturii și a scheletului, precum și de a îmbunătății coordonarea și echilibrul.

 

Terapia se efectuează prin poziționarea copilului într-o serie de poziții specifice, care sunt apoi activate prin aplicarea de presiuni și mișcări regulate. Terapeutul poate folosi mâinile, picioarele sau alte instrumente pentru a furniza stimularea necesară. Terapia poate fi efectuată atât individual, cât și în grup și poate fi adaptată în funcție de nevoile individuale ale copilului.

 

Această terapie trebuie să fie efectuată de un terapeut specializat și calificat, care să fie familiar cu tehnica, să poată evalua corect starea de sănătate a copilului și să administreze terapia în mod sigur și eficient.

 

Terapia Vojta: doare sau nu?

 

Terapia Vojta nu ar trebui să fie dureroasă pentru copil. Terapeutul trebuie să aplice presiuni precise și regulate, nu bruște sau intense, și să monitorizeze în mod constant reacția copilului. Dacă micul pacient simte durere sau disconfort în timpul terapiei, terapeutul trebuie să ajusteze tehnica sau să oprească imediat terapia.

 

Când este recomandată terapia Vojta?

 

Terapia Vojta este recomandată pentru copiii cu probleme de dezvoltare motorie sau tulburări musculo-scheletice, cum ar fi:

 • Paralizie cerebrală;
 • Spasticitate;
 • Sindrom Down;
 • Tulburări de coordonare;
 • Scolioză;
 • Displazie de șold;
 • Dificultăți de mers sau dezvoltare a abilităților motorii de bază.

 

Această terapie poate ajuta la îmbunătățirea coordonării, controlului muscular, poziției corporale și mobilității. De asemenea, poate fi utilă pentru copiii cu dificultăți în învățarea sau menținerea abilităților motorii, precum și pentru cei cu probleme de creștere sau dezvoltare generală.

 

Cât costă terapia Vojta?

 

Prețul unei ședințe de terapie Vojta în București, la centrul KinetoBebe, începe de la 160 de lei, pentru 30 de minute. Multe alte centre medicale și clinici din Capitală și din țară oferă astfel de servicii.

 

Terapia Vojta poate fi contraindicată în unele cazuri, cum ar fi:

 

 • Fracturi recente sau alte leziuni osoase acute;
 • Infecții acute sau febră;
 • Durere severă sau inflamație locală;
 • Orice afecțiune medicală care poate fi agravată de terapie.

 

Este terapia Vojta cu adevărat eficientă?

 

Există studii care sugerează eficacitatea Terapiei Vojta în tratarea unor afecțiuni și tulburări de dezvoltare motorie la copii, cum ar fi paralizia cerebrală, spasticitatea și sindromul Down. De exemplu, unele studii au arătat că poate ajuta la îmbunătățirea coordonării și a mersului, precum și la reducerea spasticității și a durerii.

 

Cu toate acestea, eficacitatea acestei terapii variază și poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi gravitatea afecțiunii, vârsta copilului, starea generală de sănătate și tipul de terapie administrat.

 

În general, eficacitatea unei terapii este evaluată prin studii clinice controlate riguroase, mai multe cercetări fiind necesare pentru a se înțelege mai bine modul în care Terapia Vojta poate fi utilizată în mod eficient și sigur în tratarea anumitor afecțiuni.

 

Este important să consultați un medic sau un fizioterapeut specializat în Terapia Vojta pentru a determina dacă aceasta este potrivită pentru copilul dumneavoastră și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

 

Sursa foto: peoplecreations pentru Freepik