Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ce se întâmplă cu imunitatea copilului dacă stă prea mult în casă?

comentarii

Photo by Bermix Studio on Unsplash
Din cauza pandemiei de coronavirus, copiii au fost nevoiți să petreacă mult mai mult timp în casă decât înainte. Chiar și în cazul celor care locuiesc la curte, interacțiunea cu alți copii a fost mult redusă, lucru care ar putea afecta imunitatea pe termen lung a celor mici, potrivit unui articol publicat recent de jurnaliștii de la New York Times.

 

Chiar dacă îmbolnăvirile sunt departe de a fi ceva plăcut, pentru organismul copiilor este foarte important și benefic să ia contact cu diverse bacterii și virusuri, împotriva cărora să lupte, deoarece această expunere modelează dezvoltarea sistemului imunitar.

 

Spre exemplu, vaccinurile funcționează după același principiu: corpul primește o doză mică de agenți patogeni activi sau inactivi, apoi acesta învață cum să recunoască și să lupte mai bine cu aceiași agenți patogeni, în momentul în care îi întâlnește.

 

Expunerea la o mare varietate de microbi la începutul copilăriei antrenează sistemul imunitar al copiilor să recunoască ceea ce este periculos și ce nu. Mai mult, pediatrii sfătuiesc în prezent părinții să-și hrănească bebelușii cu alergeni, precum untul de arahide și ouăle mai devreme decât mai târziu în copilărie, deoarece acest lucru învață sistemul imunitar al bebelușului, încetul cu încetul, că alimentele respective sunt sigure.

 

Potrivit unei teorii emise de savantul britanic David P. Strachan in 1989, izolarea și curățenia excesivă nu sunt bune pentru dezvoltarea imunității. Pornind de aici, se naște o întrebare: În ce măsură afectează izolarea impusă de pandemia de Covid-19 imunitatea copiilor? Oare închiderea copiilor noștri în apartament toată ziua pentru a-i proteja de un virus îi va face mai susceptibili la alții – chiar și la unele boli cronice – pentru tot restul vieții?

 

Beneficiile expunerii timpurii la microbi, alergeni și virusuri

 

Când copiii petrec timp împreună, aceștia fac schimb de microbi care nu îi îmbolnăvesc neapărat pe ceilalți, dar ar putea fi benefici pentru dezvoltarea imunității, pentru că formează un ecosistem mai consistent de microbi în corp – ceea ce specialiștii numesc microbiom.

 

Cercetătorii americani au concluzionat, într-o lucrare din 2015, că, atunci când oamenii se izolează unii de alții și își petrec timpul mai ales în interior, acest comportament poate reduce „expunerea la microbiomi mai bogați din alte surse, limitând astfel dezvoltarea sistemului imunitar”.

 

Alte cercetări sugerează că este importantă expunerea la bacterii „bune”. Bebelușii care primesc antibiotice, ce distrug microbii din microbiomul lor, prezintă un risc mai mare de a dezvolta astm, eczeme și alergii, în timp ce copiii care cresc în ferme și sunt, printre altele, înconjurați de animale care găzduiesc tot felul de microbi au risc mai mic de a dezvolta aceste afecțiuni.

 

Înseamnă asta că, în cazul în care copiii rămân acasă perioade mai lungi de timp, sistemul lor imunitar va fi afectat? Din fericire, nu. Pentru că atunci când vine vorba de modul în care sistemul imunitar se dezvoltă, „sunt atât de multe lucruri de luat în considerare”, a spus Ruchi Singla, MD, alergolog pediatru și imunolog la Universitatea de Medicină din Chicago. „Așa cum sistemul imunitar este atât de complex, toate lucrurile care îl afectează sunt la fel de complexe”.

 

Totodată, imunitatea este în mare parte modelată de genetică, ceea ce înseamnă că ceea ce fac sau nu copiii în această perioadă va forma doar anumite aspecte ale imunității lor. Având în vedere că imunitatea este modelată de atât de mulți factori, dr. Permar a spus că dacă izolarea copiilor noștri timp de un an sau doi are vreun efect, acesta „va fi probabil subtil”.

 

Familiile care rămân acasă și în următoarea perioadă pot face o serie de lucruri pentru a echilibra potențialele efecte negative ale izolării. Spre exemplu, unele mame își vor putea alăpta astfel bebelușii mai mult timp decât ar fi făcut în condiții obișnuite, ceea ce le-ar putea întări imunitatea, deoarece laptele matern conține anticorpi materni. Totodată, multe familii au adoptat animale de companie în timpul pandemiei, iar cercetările sugerează că deținerea animalelor de companie (în special câinii) reduce riscul de eczeme și astm.

 

Dacă sunteți îngrijorați, puteți ajuta sistemul imunitar al copiilor în mai multe moduri, printre care se numără vaccinarea sezonieră antigripală și respectarea calendarului național de vaccinari, deoarece vaccinurile sunt printre cele mai bune instrumente pentru instruirea sistemului imunitar al copiilor.

 

Totodată, asigurați-vă că cei mici petrec cât mai mult timp în aer liber. Faceți plimbări și drumeții împreună sau pur și simplu lăsați copiii să se joace în aer liber. Nu numai că jocul în aer liber îi expune pe copii la microbi buni în mediu, dar îi și ajută pe copii să își regleze nivelul de stres, care poate afecta și sistemul imunitar.

 

Sursa foto: Photo by Bermix Studio on Unsplash