Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Când apar primii dințișori?

comentarii

pexels-victoria-borodinova-1648374
Erupția dentară este unul dintre subiectele extrem de populare printre proaspeții părinți, fiind atât un moment mult așteptat, cât și un motiv de panică: cei mai mulți părinți cred, într-un mod eronat, că ieșirea dinților vine la pachet cu febră mare, nesomn și alte probleme. 

 

Primii dințișori (incisivii mediani inferiori, adică dinții de jos, din față) apar când copilul are între 6 și 8 luni de viață. Totuși, unii copii se nasc cu un dinte, iar altora le iese primul dințișor la 15-16 luni. 

 

După aceea, cu aproximație, erupe câte un dinte în fiecare lună. La prima aniversare, copilul are, de regulă, 8 incisivi (dinții din față, sus și jos). Între 12 și 18 luni apar primii molari (măsele) de lapte, între 18-24 de luni ies caninii, iar pe la 2 ani, 2 ani și jumătate, apare cel de-al doilea molar de lapte. 

 

De la vârsta de 6 ani, până pe la 12 ani, are loc formarea dentiției definitive: dinții de lapte se schimbă, progresiv, de obicei în ordinea în care au apărut. 

 

Erupția dentară este însoțită de salivație crescută, mâncărimi ale gingiilor, dureri locale și o ușoară indispoziție. Unii copii sunt agitați, nu au poftă de mâncare și pot avea, pentru perioade scurte de timp, o temperatură mai mare decât cea obișnuită. 

 

Atenție! Febra mare nu este provocată de erupția dentară, ci de alte afecțiuni, care trebuie investigate și diagnosticate de medicul pediatru. 

Sursa foto: Photo by Victoria Borodinova from Pexels