Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Cum să crești un adult”: Pregătește-ți copilul de succes

comentarii

res_51838f478786a2d8a01120a13e370c5a
Cu toții ne dorim să găsim rapid soluțiile la problemele copiilor noștri, dar și să îi ajutăm să devină adulți independenți și responsabili. Cartea „Cum să crești un adult”, scrisă de Julie Lythcott-Haims, este o lectură obligatorie pentru toți părinții,  iar în paginile sale veți găsi sfaturi practice pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a celor mici. 

 

Unul dintre punctele forte ale cărții este abordarea autorului în privința perspectivei noastre asupra succesului. Julie Lythcott-Haims argumentează că mulți părinți și educatori pun prea multă presiune asupra copiilor pentru a obține performanțe în școală și în alte activități extracurriculare, uitând să îi pregătească pentru viață. În loc să îi învețe să își găsească drumul în viață, mulți adulți îi îndrumă pe tineri să urmeze un set prestabilit de pași, pentru a obține succesul în viață. Cartea subliniază importanța de a-i învăța pe tineri să ia decizii și să-și urmeze pasiunile, ceea ce îi va ajuta să devină adulți independenți și fericiti. În calitate de părinți și educatori, ar trebui să încurajăm independența, explorarea și asumarea riscurilor – să îi învățăm pe copii să ia decizii și să-și asume responsabilitatea consecințelor acestora, să le oferim oportunități pentru a-și dezvolta abilitățile de viață și pentru a-și construi propria identitate, nu una dictată de noi sau de societate„, spune un citat reprezentativ din carte. 

 

Un alt aspect interesant al acestei cărți îl reprezintă abordarea problemelor specifice adolescenților și tinerilor adulți. Julie Lythcott-Haims se concentrează asupra așa-numitei „generații îngrijorate”, o generație care se simte adesea copleșită de presiunea de a avea succes, de a-și gestiona timpul și de a face față anxietății. Generația îngrijorată se confruntă cu multe provocări și nu există o soluție magică pentru a depăși anxietatea, dar putem începe prin a ne concentra pe ceea ce putem controla, cum ar fi felul în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți, cum ne gestionăm timpul și prioritățile și cum ne construim o rețea de sprijin„. Ea oferă soluții practice pentru a ajuta adolescenții să facă față stresului și să-și gestioneze anxietatea, cum ar fi abordarea problemelor mici înainte ca acestea să devină mari și crearea unei rețele de sprijin.

 

Ce spun criticii despre carte?

 

Cartea a fost publicată pentru prima dată în 2015 și a fost tradusă în mai multe limbi, inclusiv în franceză, spaniolă, olandeză și japoneză. De-a lungul timpului, a primit numeroase recenzii pozitive și a fost recomandată ca lectură esențială pentru părinți și educatori. 

 

Kirkus Reviews a numit cartea „o lectură esențială pentru părinții care își doresc să își pregătească copiii pentru lumea reală„. Publishers Weekly a lăudat cartea pentru „mesajul puternic și convingător” și a subliniat utilitatea sfaturilor sale pentru părinți și educatori.

 

Daniel H. Pink, autorul cărții „Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us”, a lăudat cartea „Cum să crești un adult” de Julie Lythcott-Haims, numind-o „o carte importantă și profund necesară„.

 

În plus, cartea a fost bine primită și de către cititorii obișnuiți, mulți dintre aceștia lăudându-i pe autor pentru stilul său clar și accesibil și pentru faptul că a reușit să ofere soluții concrete la problemele cu care se confruntă părinții în creșterea și pregătirea copiilor lor pentru viață.

 

Cartea „Cum să crești un adult” de Julie Lythcott-Haims poate fi cumpărată de aici, cât și din majoritatea librăriilor fizice. 

 

În concluzie, „Cum să crești un adult” este o carte valoroasă pentru toți părinții și educatorii, dar și pentru tinerii adulți care caută sfaturi și inspirație în a-și construi propria viață independentă. În general, recomandăm această carte tuturor celor interesați să-și îmbunătățească abilitățile de parenting sau de îndrumare a tinerilor către o viață autonomă și fericită.