Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De ce plânge copilul la grădiniță?

comentarii

pexels-jep-gambardella-6222767
Este normal ca un copil să plângă la grădiniță în perioada de acomodare, în timpul tranziției inițiale la un mediu nou și diferit. Acest proces poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de personalitatea, temperamentul și stilul de învățare al copilului. Amintiți-vă că nu este vină voastră, a părinților, dacă cel mic plânge la grădiniță. Un copil poate plânge la grădiniță din mai multe motive, precum tranziția la o nouă situație, dificultăți de relaționare cu colegii sau cadrele didactice, nevoia de atenție și afecțiune, anumite probleme fizice sau tulburări emoționale.

 

Dacă și copilul tău plânge la grădiniță, fie dimineață, la despărțirea de voi, fie pe parcursul zilei, cu siguranță te întrebi de ce se întâmplă asta și ce ai putea face să îl ajuți. Găsiți mai jos câteva idei pentru a depăși aceste momente mai puțin plăcute și pentru a-l ajuta pe cel mic să se bucure de momentele petrecute în colectivitate.

 

Comunicarea cu educatorii despre comportamentul copilului. Spuneți-le cadrelor didactice și personalului grădiniței despre dificultățile pe care le întâmpina cel mic și roagă-i să vă susțină în perioada de acomodare.

 

Stabilirea unui ritual de despărțire. Creați un ritual de despărțire scurt, care să ajute copilul să se simtă în siguranță și confortabil. Spuneți-i copilului că va veți întoarce după el la momentul stabilit, de exemplu după masă sau după somnul de prânz, dați-i un pupic și o îmbrățișare, salutați-l și plecați.

 

Oferirea sprijinului emoțional necesar acasă. Vorbiți cu cel mic acasă despre grădiniță, despre lucrurile frumoase pe care le învață acolo și despre noii prieteni pe care și-i va face. Încurajați-l să va împărtășească temerile lui și găsiți împreună soluțîi pentru micile probleme apărute peste zi. Oferiți-i copilului atenție și afecțiune și asigurați-vă că înțelege că îl iubiți și că abia așteptați să petreceți timp împreună, după ce se întoarce de la grădiniță.

 

Încurajarea socializării cu colegii. Copilului îi va face plăcere să meargă în fiecare zi la joacă cu noii săi prieteni, așa că amintiți-i să fie prietenos și să încerce să creeze legături cu ceilalți copii.

 

Stabilitate și rutină. Asigurați-vă că cel mic are o rutină stabilită și un mediu sigur și predictibil acasă, pentru a-l ajuta să se simtă confortabil.

 

Consultarea unui psiholog. În cazul în care cel mic continuă să plângă timp îndelungat la grădiniță, începe să aibă tulburări de somn sau alimentație, este trist și nu se simte în largul său, este o idee bună să apelați la sprijinul unui specialist. Un psiholog pediatru îl poate ajută pe copil să-și gestioneze eficient sentimentele cu privire la intrarea în colectivitate.

 

Sfaturi pentru educatori

 

Educatorii pot lua, la rândul lor, următoarele măsuri pentru a ajuta un copil să nu mai plângă la grădiniță:

  • Discutați cu părinții despre comportamentul copilului și colaborați cu ei pentru a găși soluțîi.
  • Oferiți-i copilului atenție și afecțiune și asigurați-va că îl înțelegeți și îi respectați nevoile și sentimentele.
  • Încurajați copilul să interacționeze cu colegii săi și să își facă prieteni la grădiniță.
  • Folosiți o abordare pozitivă și încurajatoare și evitați să criticați sau să pedepsiți copilul pentru comportamentul sau.
  • Adaptați activitățile și mediul, pentru a se potrivi nevoilor și intereselor copilului.
  • Observați comportamentul copilului și rețineri orice schimbări sau progrese, pentru a putea evalua eficientă abordării și a face ajustări ulterioare.

 

Sursa foto: Jep Gambardella pentru Pexels