Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Care este diferența de vârstă ideală între frați?

comentarii

brothers-457234_1920

Dacă îți dorești doi sau mai mulți copii, cu siguranță te-ai întrebat dacă există o diferență de vârstă ideală între frați și care este aceasta. 

 

Scriitoarea și experta britanică în parenting Sarah Ockwell-Smith oferă, în cartea sa “The Second Baby Book: How to cope with pregnancy number two and create a happy home for your firstborn and new arrival”, câteva indicii cu privire la momentul potrivit în care al doilea copil poate fi adus pe lume. 

 

Potrivit lucrării sale, efectele negative ale ordinii nașterii asupra inteligenței și a nivelului educațional „sunt mediate în întregime de spațiul de vârstă dintre frați”. Concret, cu cât diferența de vârstă dintre frați este mai mică, cu atât primul copil petrece mai puțin timp conectându-se intelectual și afectiv cu părinții. Tocmai de aceea, o diferență de vârstă între un an și doi ani poate avea un impact psihologic negativ asupra primului născut, în special în ceea ce privește capacitatea de adaptare la situații nefavorabile. 

 

În ceea ce privește sănătatea celui de-al doilea născut, statisticile spun că este recomandat ca mama să aștepte cel puțin 18 luni de la naștere până la următoarea concepție. Așadar, judecând strict în termeni de sănătate fizică, știința pare să sugereze că cea mai bună diferență între frați se încadrează între 18 luni și patru ani. 

 

De asemenea, cercetările au demonstrat că riscul de mortalitate în perioada de vârstă cuprinsă între 40 și 73 de ani este mai ridicat atât pentru ambii părinți care au copii născuți la o diferență mai mică de 18 luni. 

 

Potrivit lui Ockwell-Smith, o diferență de vârstă între frați fie mai mică de un an, fie mai mare de cinci ani, este cea mai potrivită pentru bunăstarea psihologică a primului copil. 

 

În concluzie, cu toate că părerile cercetătorilor în domeniu sunt împărțite cu privire la subiect, aspectul cu care sunt de acord cei mai mulți dintre aceștia este că o diferență de vârstă de aproximativ patru ani este cea mai benefică pentru primul născut. 

 

Imagine de 460273 de la Pixabay